فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 18 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گل پرور*، ساناز ستایش منش، محمدرضا مصاحبی صفحات 9-23

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه مولفه های کمال گرایی با تمایل به روابط رمانتیک در زنان دانشجوی متاهل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش زنان دانشجوی متاهل در دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان (اصفهان) بودند که از بین آن ها 351  نفر به شیوه ی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه کمال گرایی (فراست و همکاران، 1990) و پرسشنامه روابط رمانتیک (آتریج و همکاران، 1998) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان داد ، انتظارات والدین و انتقاد گرایی والدین با وابستگی رمانتیک و استاندارد های شخصی، نظم و ترتیب، نگرانی در مورد اشتباهات و تردید نسبت به اعمال با روابط رمانتیک دارای همبستگی معنادار (01/0>p) هستند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان نشان داد که به ترتیب نظم و ترتیب و انتقاد گرایی والدین پیش بینی کننده وابستگی رمانتیک و استانداردهای شخصی ، نگرانی در باره اشتباهات ، تردید نسبت به اعمال  و انتظارات والدین پیش بینی کننده ناامنی رمانتیک هستند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، روابط رمانتیک، زنان متاهل، دانشجو
  • فاطمه ممیزی، یدالله بهمنی مطلق* صفحات 25-40

    با وجود آموز ه های متعالی قرآن و سیره پسندیده ی معصومین (ع) در مورد زن، غالبا در گذشته این عنصر برجسته ی اجتماعی و انسانی به دید منفی و گاه تحقیر آمیز نگریسته می شد. در چنین فضای مرد سالارانه، در بین شاعران کمتر کسی را می توان یافت که از این عنصر برجسته به نیکی یاد کرده باشد. حکیم نظامی از اولین شاعران زبان فارسی است که در دفاع از حقوق زن و بیان فضایل و کمالات او داد سخن داده و مظلومیتش را فرا یاد آورده است. شاید یکی از دلایل آن این باشد که در طول زندگی از چشمه زلال محبت مادر و عشق پاک همسر بهره مند بوده است .بنابراین آنیمای شاعر او را بر آن داشته تا در منظومه های خود نگرش مثبت و والایی نسبت به زن از خود نشان دهد. از دیدگاه او زن شخصیتی خردمند و مدبر دارد و می تواند راهنمای خوبی برای مرد باشد. این مقاله سیر تحول و اوج گرفتن نگاه نظامی به زن را از مخزن الاسرار تا اسکندرنامه بررسی می کند تا مقام ویژه ی او را با توجه به جامعه ی مردسالار آن روز نشان  دهد. در اندیشه ی نظامی زن ضعیفه نیست بلکه  بازتاب زیبایی های پروردگار است. تدابیر او راهنمای مردان بزرگ و حتی پادشاهان قدرتمند است و نشان می دهد که چه بسا زنانی با اعمال و کردار سنجیده، در کشورداری و پادشاهی عملکردی با شکوه تر از مردان روزگار به یادگار گذاشته اند.

    کلیدواژگان: خمسه نظامی، زن، عشق، آرمان، آنیما
  • سید حسام الدین حسینی* صفحات 41-54

    انسان جلوه گر جامع و کامل تمامی اسماء و صفات خداوند در عوالم چهارگانه لاهوت،جبروت،ملکوت و ناسوت  است چه زن باشد چه مرد، اما خداوند زن را مظهر جمال علی الاطلاق و تجلی «یا من اظهر الجمیل» و مرد را مظهر صفات جلال علی الاطلاق خویش قرار داده است.  اسلام برخلاف مکاتب بشری برای حفظ شان و جایگاه زن ضمن معرفی انسان به عنوان مظهر تام اسماء الهی و جامع تمام مراتب عالم هستی، مجموعه احکام و قوانینی ارایه نموده است تا زن را به مقام مظهریت کامل جمال الهی برساند و در این طریق زن باید بر طبق حکمت پروردگار صفات زنانه و زیبایی ظاهری، و روحیه احساسی و عاطفی اش را که خداوند برای استحکام نظام خانواده و گسترش مودت و رحمت فراهم نموده است در جهت اهداف حکیمانه خداوند به کار گیرد واحکام و قوانین اسلامی که مربوط به زنان می شوند در این جهت وضع شده اند.

    کلیدواژگان: زن، جلوه گری، عالم هستی
  • هابیل حیدرخانی*، لیلا حاجی آقایی، غلامعباس رحمانی صفحات 55-69

    با توجه به اهمیت موضوع زیبایی و بدن به ویژه در جامعه ی معاصر هدف این پژوهش بررسی ابعاد مختلف سرمایه ی فرهنگی و مدیریت بدن در میان زنان شهر کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش  زنان 15 تا 29 سال شهر کرمانشاه بود. تعداد 320 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. این پژوهش با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایشی و ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته در زمینه سرمایه فرهنگی و مدیریت بدن بود. در جهت پاسخگویی به سوال اصلی این پژوهش به بررسی و تحلیل رابطه میزان کل و همچنین ابعاد مختلف سرمایه فرهنگی چون سرمایه فرهنگی (بعد تظاهرات رفتاری)، سرمایه فرهنگی (بعد سرمایه فرهنگی عینیت یافته)، سرمایه فرهنگی (بعد معلومات درونی شده)، همچنین پایگاه اقتصادی، سن و  وضعیت تاهل به عنوان متغیرهای مستقل و مدیریت بدن در میان زنان به عنوان متغیر وابسته پرداخته شد. نتایج تحقیق با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره حاکی از ان بود که به جز متغیر سن، بین تمامی متغیرهای مستقل با متغیر وابسته رابطه مثبت و مستقیم معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، سرمایه فرهنگی، زنان
  • علی یاسینی فرید، مهدی غیاثی زاده*، معصومه نثاروند براتی صفحات 71-80

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای اجتماعی بر کمرویی و مولفه های آن (وابستگی، تنهایی، کناره گیری، طرد شدگی، بی تفاوتی و انفعالی) در دانش آموزان دختر سال اول راهنمایی شهر ملکشاهی بود که در سال تحصیلی 89-90 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل  50 نفر از دانش آموزان بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ایی چند مرحله ای  انتخاب و به دو گروه  25 نفره تقسیم شدند. طرح تحقیق تجربی  از نوع  پیش آزمون - پس آزمون با گروه  کنترل بود. گروه آزمایش به میزان 10 جلسه ای 60 دقیقه ای  به صورت دوبار درهفته مورد آموزش مهارت های اجتماعی قرار گرفتند.  برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از چک لیست رفتاری کمرویی چیک و باس (1981) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل کوواریانس یک متغیره وتحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که آموزش مهارتهای اجتماعی به شیوه یی گروهی بر کاهش کمرویی ومولفه های آن موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتهای اجتماعی به شیوه گروهی، کمرویی ومولفه های آن، دانش آموزان دختر
  • عابد تقوی*، سیده مونا موسوی صفحات 81-102
    پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد توصیفی و تحلیل تاریخی و استفاده از منابع مکتوب تاریخی و مقایسه تطبیقی با نگاره های عصر صفوی، به نقش وجایگاه اجتماعی زنان در عصر صفوی با تاکید بر سیر تحول پوشش آنان پرداخته است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که پوشش زنان عصر صفوی، بخشی از هویت طبقه اجتماعی متعلق به آن محسوب می شده است که بر اساس سلایق شاه در قالب یک هنجار تعریف شده بر پوشش زنان دربار اعمال می شد. این در حالی است که زنان دیگر طبقات جامعه، براساس آموزه های دینی و باورهای قومی از پوشش های گوناگون استفاده می کردند و به نسبت زنان دربار از آزادی عمل در انتخاب پوشش برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، حضور اجتماعی، پوشش زنان، تحولات نگارگری
  • نسرین گبانچی*، عیسی داراب پور صفحات 103-126

    شعر یکی از پهناورترین عرصه های تجلی اسطوره ها و نمادهای زنانه است. در ادبیات معاصر، طاهره صفارزاده در راستای برآورده شدن آرمان های آزادی خواهانه ی خود، از وجود زن برای بارور ساختن سروده هایش بهره برده است. وی زن را نمادی از زایندگی و پرورندگی انسان ها دانسته است؛ به همین دلیل در بیش تر شعرهایش برای او، بعد اسطوره ای و الهه وار قایل شده است. در این پژوهش مفاهیم آفرینش زن، زنانگی، عشق و احساسات زن و زبان زنانه ی صفارزاده مورد واکاوی قرار گرفته اند. جاودانگی و تکامل وجود اسطوره ای زن درجامه ی الهه هایی همانند «مادر اعظم» و «آناهیتا» نمود یافته است. افزون بر این، نمادهای زنانه ی طبیعت همچون زمین (خاک)، آفتاب و ماه و مساله ی تقدس زنان (مادر مثالی) در چهره ی مادر نیک و مادر دهشتناک مورد بررسی قرار گرفته است؛ هرچند تاثیر ایزدبانوی مادر اعظم، آناهیتا، مادر- زمین و کهن الگوی مادر نیک در سروده های صفارزاده، آشکارتر از دیگر مفاهیم زنانه و اسطوره ای است.

    کلیدواژگان: طاهره صفارزاده، اسطوره ی زن، ایزدبانوان
  • پروین احسانی*، حنان نظایر، علی معماری صفحات 127-140

    استفاده از گیاهان در معالجه بسیاری از بیماریها همواره بطور سنتی در سطح وسیع متداول بوده است. در هر دوره عادت ماهیانه تقریبا به طور طبیعی 30 الی 60 میلی لیتر خون از دست می رود. در صورتی که میزان این خونریزی به 80 میلی لیتر و بیشتر برسد، عوارض خونریزی بیش از حد رحمی، که زودرس ترین آن کم خونی است، فرصت بروز پیدا می کند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر گیاهان دارویی بر شدت خونریزی عادت ماهیانه بوده است. بدین منظور 125 نفر از دختران دانشجو، برای سه سیکل عادت ماهیانه تحت نظر و مداخله قرار گرفتند. آنها به طور تصادفی در سه گروه گیاهان دارویی، پلاسبو، و بدون مداخله قرار گرفتند. گیاهان مورد استفاده مخلوط آویشن، بابونه و مریم گلی بود. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. افراد در سه روز ابتدای هر سیکل عادت ماهیانه، دم کرده 15 گرم ازگیاهان را در سه نوبت در روز نوشیدند. سپس تغییرات عادت ماهیانه خود را در پرسشنامه ها ثبت نمودند. داده ها با استفاده از تستهای آمار توصیفی، آنالیز واریانس و روش های نان پارامتریک کندال و فریدمن تجزیه و تحلیل شد. بررسی شدت خونریزی بر اساس تعداد روزهای خونریزی عادت ماهیانه، تعداد پدهای استفاده شده و تعداد روزهایی که لخته خون در عادت ماهیانه مشاهده شده است مورد ارزیابی واقع گردید. نتایج نشان داد مصرف دم کرده این گیاهان شدت خونریزی عادت ماهیانه را در افراد کاهش داده است (  P=0/000 و P<0/02،05/0= α).

    کلیدواژگان: آویشن، بابونه، مریم گلی، خونریزی عادت ماهیانه
|
  • M. Golparvar*, S. Setayeshmanesh, M.R. Mosahebi Pages 9-23

    This research was administered with the aim of determining the relationship between perfectionism components and romantic relationship among married women college student. The research statistical population was the married women of Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) branch. 351 persons were selected by stratified random sampling procedure. The research instruments were Perfectionism Questionnaire (Frost et al, 990) and Romantic Relationship Questionnaire (Attridge et al, 1998). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis. Results revealed that there were significant relationships between parental expectations and parental criticism with romantic dependence, and between personal standards, order and organization, worry about errors and doubts about actions with romantic insecurity. The enter multiple regression analysis results revealed that order and organization and parental expectations can respectively predict romantic dependence, and personal standards, worry about errors, doubts about actions and parental expectations can predict romantic insecurity.

    Keywords: perfectionism, romantic relationship, married women, college students
  • F. Momayezi, Y. Bahmani* Pages 25-40

    Despite the noble Qur’an teachings and the exemplary practices of the Holly Innocents concerning the woman, often in the past such an outstanding social and human element was negatively viewed and sometimes humiliated. In such a patriarchal environment, there were very a few poets that praised such an eminent creature. Hakin Nezami, the poet was the first of the Persian poets who spoke out and defended the women's rights, virtues and perfections. Perhaps one of the reasons was because he reaped a lot of love from a kind mother and lovely wife. Therefore the anima of the poet might make him to take positive attitude towards the woman in his poems. According to his point of view, the woman own sage and efficient personality so she could be a good guide for the men. This article reviewed the development of Hakim Nezami attitude toward woman based on “Makhzan Alasrarn” and “Askndrnamh”. Concerning Nezami point of views the woman is not the second sex but she is to reflect the beauty of the Lord. Her acumens were guidance for many great men and powerful kings. He discussed that a lot of women left more glorious statesmanship and kingdom heritage than men because of their mature practice and performance.

    Keywords: Hakin Nezami, Nezami “Khamseh”, woman
  • S. H. Hossieni* Pages 41-54

    The human being, either man or woman, is the comprehensive and perfect manifestation of the God names and attributions in the four worlds of divinity, dignity, empyrean and temporal universes but God created the woman as His absolute beauty manifestation and the man as His absolute superiority attributions . To maintain and highlight the woman position while introducing the human as the comprehensive and perfect manifestation of the God names and attributions, Islam on the contrary of other human originated schools proposed a set of law and regulations to evolve the woman as the comprehensive manifestation of the God names and most perfect rank of the whole existence world. In such a path, the woman should apply her feminine attributions, beauty and emotional sentiment in accordance to God sage that had been provided to consolidate the family and expand the mercy and friendship. The Islamic laws and regulations in concern to woman affairs had been proposed in benefit of the above mentioned aspirations.

    Keywords: Woman, manifestation, existence world
  • H. Heidarkhani*, L. Hajiaghaei, G. Rahmani Pages 55-69

    Due to the significance of the beauty and the body, especially in contemporary society, the aim of this study was to investigate various aspects of cultural capital and body management of the women in Kermanshah. The population of the study was the women of 15 to 29 years of age in Kermanshah. 320 women were selected as the sample. The current research implemented field survey techniques and researcher`s initiated questionnaire to study cultural capital and the body management. In order to answer the main question of the study the overall relationship and different aspects of cultural capital ( (behavioral manifestation ,the realized cultural capital and the internalized knowledge), economic status, age and marital status as independent variables and the body management among women as the dependent variable were examined and analyzed. Using Pearson correlation and multiple regressions the results showed that all the independent variables except the age had direct significant positive relationship with the dependent variable.

    Keywords: body management, cultural capital, women
  • N. Gobanchi*, I. Darabpour Pages 103-126

    Poem is one of the widest areas of myths presence and feminine symbols. In contemporary literature, Tahereh Saffarzadeh in her approach to freedom conceptualized the existence of woman to enrich her poems. She considered the woman as a symbol of productivity and nurturing human beings. For this reason, in most of her poems, mythical and god-like dimension has been attributed to woman. In this research, the concepts of woman creation, femininity, love, woman emotions and saffarzadeh's feministic language were investigated. Eternity and development of mythic existence of woman underneath of Gods like "greater mother" and "Anahita" have been represented. Moreover, womanish symbols of nature like earth, sun, moon and woman’s holiness issue (Instance mother) in the face of ideal mother and horrid mother were investigated. However the effect of mother goddess of the greater mother, Anahita, mother-earth and the archetype of good mother in Saffarzadeh's poems are more obvious than other mythic and womanish concepts.

    Keywords: Tahereh Saffarzadeh, myth woman, lord woman
  • P. Ehsani*, H. Nazayer, A. Memari Pages 127-140

    The use of herbal plants to cure the large number of diseases is very common among people. Naturally in every menstrual period the blood loss is about 30 to 60 ml. In case, the amounts get to 80 ml or more, the side effect like anemia will be outbreak. The purpose of this study was to determine the efficiency of herbal plants (Anthemis, Salvia, and Zataria) on the intensity of menstrual period bleeding. Thus, 125 female mature students were observed for three consequential periods. They divided to three groups randomly; herbal drug, placebo, and without any manipulation. The two first groups were drinking mixture decoction of the 15 mg herbs in 3 doses, three first days of periods, then, they filled up the questionnaire after each period. The data were analyzed by descriptive tests, ANOVA, and non parametric tests (Kendal & Friedman). The results showed that decoction of this herbal plants could decrease the intensity of menstrual bleeding significantly (P = 0.000, P = 0.02, α = 0.05).

    Keywords: menstrual bleeding, Anthemis, Salvia, Zataria